Pravijo da je olivno olje zelo zdravo, pravzaprav je eno od najbolj zdravih olj, saj imajo visoko vsebnost antioksidantov in drugih snovi, i so za naše telo zelo koristne. Ker vsebuje same zdrave maščobe tako zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja in tako pomaga uravnavati holesterol. To pomeni da uravnava slabega in dviguje dobrega. Tudi antioksidanti ščitijo celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali, kar pa zmanjšuje raznorazne kronične bolezni, vsebuje protivnetne lastnosti, ki pa prav tako zmanjša vnetja in lajša simptome takšnih boleznih. Prav tako pa je olivno olje zelo dobro tudi za prebavo, saj izboljša delovanje jeter in spodbuja prebavo encimov in spodbuja absorpcijo hranil.
Odkar sem se zavedala vseh teh pozitivnih lastnosti olivnega olja, ga vedno bolj zavedno vključujem v svoje vsakdanje obroke. Zato ga zelo rada dodajam:
- K raznoraznim solatam in hladnim jedem, je ekstra deviško olivno olje idealno za solatne prelive, saj poudari okus svežine.
- Tudi za prelive in namaze rada dodam kakšno žlico ali dve. Predvsem se dobro obnese v pestu, ali pa v avokadovemu namazu.
- Tudi pri kuhanju in pečenju, rada mariniram z oljčnim oljem, ali pa ga uporabim za pečenje, da se hrana ne prime na ponev, saj tako še bolj obogati okus.
- Se mi je pa tudi že zgodilo, da mi je pri peki peciva zmanjkalo masla in sem tako ga nadomestil nakar z olivnim oljem. Tako ga nadomestim tudi na kruhu.
- Zelo rada pa ga dodam tudi na koncu testenin ali rižotam, saj se mi zdi da doda še tisto piko na i.
Tako so se tudi domači hitro navadili okusa, in so bili nad mojim novim načinom kuhanja nekoliko presenečeni, čeprav nekje, pri nekaterih jedeh sploh niso ugotovili, da sem še kaj dodala zraven ali naredila drugače. Predvsem me je to enkrat skrbelo, ko sem to naredila pri pecivu, ko sem prvič zamenjala maslo z olivnim oljem. Tako mi je uporaba olivnega olja zelo všeč, še posebej zaradi njegovih zdravilnih učinkov.